De  rol van Augustus als keizer van het Romeinse Rijk

Als er een keizer geweest is, die een lastige start had bij zijn regeerperiode, dan is het Octavianus, de man die we tegenwoordig kennen als keizer Augustus. Caesar had precies voor zijn tijd een staatsgreep gepleegd wilde de Republiek omvormen naar een keizerrijk. Dit was de reden waarom hij vermoord werd in 44 voor Christus. Octavianus werd als adoptiefzoon aangesteld als leider van het rijk, maar moest eerst de weg nog vrijmaken. Maar hoe kon hij ervoor zorgen dat hij wel de steun zou krijgen van enerzijds het senaat en anderzijds het volk?

knipselffdfds

De keuzes van Octavianus

Octavianus had een probleem, maar de oplossing kondigde zich al snel aan. Caesar was vermoord en dit zorgde voor een vacuüm binnen Rome. De legioenen kregen geen soldij, het volk had geen leider. Op het moment dat Octavianus zijn komst aankondigde, kwam er een zucht van verlichting. Hij kreeg het Senaat binnen de kortste keren aan zijn zijde door te vermelden dat hij de moordenaars van Caesar zou vermoorden. Niets was erger dan het vermoorden van de leider van het rijk.

Octavianus ging direct aan de slag en bouwde sterke banden met zijn bondgenoten, wat hij geleerd had van Caesar. Tegelijkertijd zorgde Octavianus ervoor dat iedereen wist wie hij was. Hij bouwde een sterke propaganda rond zijn eigen persoon. Er werden verhalen geschreven over Octavianus die door dezelfde persoon betaald werden, beelden van Octavianus werden overal geplaatst en zijn hoofd kwam op alle munten te staan. De mensen in het rijk kregen dagelijks te maken met de man die Rome leidde en dit zorgde ervoor dat iedereen wist wie deze man was.

De grootste truc van Octavianus

In 27 voor Christus komt Octavianus als winnaar uit de burgeroorlogen naar voren. Hier trekt hij direct zijn grootste stunt. Hij treedt af en geeft Rome terug aan het Senaat, maar het Senaat wil hier niets van weten en benoemt de leider tot Augustus, en eerste burger van Rome. Hiermee krijgt Octavianus leiding over het leger en heeft hij de mogelijkheid om zijn eigen burgerwacht samen te stellen, het enige leger binnen Rome dat wapens mag dragen.

Hierna gaat het snel. Augustus, zoals Octavianus nu heet in de geschiedenis, smeedt de bondgenoten samen en noemt het rijk het Romeinse Rijk. Hij bouwt de propaganda in razend tempo uit, importeert grote hoeveelheden graan uit Egypte en betaalt hier persoonlijk voor om ervoor te zorgen dat het volk tevreden zou blijven.

41 jaar onder Augustus

Het laatste punt dat genoemd moet worden, is dat Augustus een leeftijd bereikte van 77 jaar. Zijn bewind hield 41 jaar stand en dit zorgde ervoor dat een complete generatie alleen opgroeide met Augustus als leider. De grote keizer wist de vrede terug te brengen en zowel het Senaat als het volk achter zich te krijgen, ondanks het feit dat hij een alleenheerser was die geen inspraak duldde. Maar hij deed het niet zoals Caesar, hij liet het lijken op een Republiek zodat niemand gezichtsverlies zou lijden.