0 3 min 3 yrs

Zand, tegels, granulaat of toch beton? Wilt u lang genieten van uw kunstgras, dan is het belangrijk dat dit goed gelegd wordt. Een juiste ondergrond is hierbij van cruciaal belang. Is de ondergrond niet goed, dan kan dit namelijk leiden tot bijvoorbeeld kuilen en/of plassen water. Daarom is het nodig dat u een basis kiest die stevig aangerold kan worden en sterk, stabiel, egaal en waterdoorlatend is. Zo kan de ondergrond het kunstgras eenvoudig watervrij houden.

Wat de perfecte ondergrond is voor kunstgras, is situatieafhankelijk. Hierbij spelen namelijk meerdere factoren een rol: de huidige omstandigheden van de tuin, de conditie van de grond en meer. Eén ding is wel zeker: leg kunstgras nooit op zwarte grond! Dit is verteerbare grond en zal in de loop der tijd gaan verzakken, waardoor uw kunstgras niet meer strak ligt.

BESTRATINGSZAND ALS ONDERGROND KUNSTGRAS
Bestratingszand (geel cunetzand) is in veel gevallen een prima ondergrond voor kunstgras. Meestal is een laag van 15 centimeter voldoende, maar dat hangt ook weer af van de plaatselijke bodemdikte. Bij een slecht doorlatende ondergrond, is het belangrijk om een wat dikkere laag aan te brengen, zodat dit als waterbuffer kan fungeren voordat het de grond in kan zakken. Is de ondergrond van zichzelf al zanderig en doorlatend, dan hoeft de grond alleen maar stabiel te worden gemaakt en is een paar cm materiaal al voldoende.

TIP: Bent u van plan om het kunstgras intensief te gebruiken, dan kunt u ook overwegen om menggranulaat (gebroken puin) of ketelzand (Granulight, voorheen bekend als StabiCare) te gebruiken. Dit soort materiaal laat zich goed aantrillen, blijft heel stabiel en is waterdoorlatend. Ideaal bij kunstgras met een zware belasting.

HOE LEG IK ZAND ONDER KUNSTGRAS?
Het is belangrijk dat het zand goed wordt gelegd. Allereerst moet het goed worden verdicht. Hierbij wordt het volume uit het zand gehaald, waardoor een stevig oppervlak ontstaat.

Voor een perfect eindresultaat is het daarnaast van belang dat het zand goed wordt ingeklonken. Door het zandbed goed aan te trillen en eventueel te besproeien met water zal de kunstgras ondergrond compact worden. Hierna dient het geëgaliseerd te worden zodat het een strak oppervlak wordt. Vervolgens kan het kunstgras op de zandondergrond worden aangelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *